Iskanje

KONTAKTI >>>

  

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. vodstvo ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. urednik strani  

 

  

cvicek3

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

triglav

 

 

Teden cvička

teden-cvicka

Ena od pomembnejših nalog ZDVD je vsakoletna organizacija odmevne prireditve Teden cvička, organizirane so bile od leta 1972. Glavnina dosedanjih prireditev v okviru Tednov cvička je bilo organiziranihh v Kostanjevici na Krki in v Novem mestu, vsakoletna prireditev vključuje tako strokovne, zabavne in rekreativne vsebine, na prizorišča pa privablja številne prijatelje vina in Dolenjske. Teden cvička se tradicionalno prične s povorko, v kateri sodelujejo vinogradnice in vinogradniki, cvičkove princese, kralji in ambasadorji cvička, sommelierji, vinski vitezi in drugi gostje.

Pred vsakoletnim Tednom cvička poteka ocenjevanje vin, na katerem sodelujejo člani včlanjenih vinogradniška društev, ki potreben kriterij za sodelovanje dosežejo na predhodnih društvenih ocenjevanjih vin. Ocenjevanje po številu vzorcev prekaša vsa druga ocenjevanja v Sloveniji, strokovna komisija pa vsako leto med pridelovalci najboljših cvičkov izbere Kralja cvička, ki poleg ustrezne ocene za vino zadovolji še druge potrebne kriterije, med drugim minimalno količino vina. Na vsakoletnem ocenjevanju vin se razglasi tudi šampion ocenjevanja, t.j. vino, ki je doseglo najvišjo oceno izmed ocenjenih vzorcev. Ocenjevanja vin na Tednu cvička ureja Pravilnik o ocenjevanju vin.

 

44. Teden cvička

Trebnje, petek 6. 5. 2016 - nedelja 8. 5. 2016

Letošnja prireditev "TEDEN CVIČKA" se je odvijala v Trebnjem, in sicer 6., 7. in 8. maja 2016. Za organizacijo prireditve so poskrbela trebanjska vinogradniška društva: Vinogradniško turistično društvo Čatež pod Zaplazom, Društvo vinogradnikov Trebnje in Društvo vinogradnikov »Lisec« Dobrnič, zaradi praktičnih razlogov pod skupnim imenom Društvo vinarjev Trebnje. 

 

PROGRAM 44. TEDNA CVIČKA>>>

Med drugim smo poročali še:

NOVINARSKA KONFERENCA, 12. 2. 2016>>>

OCENJEVANJE VIN (5. - 7.  4.  2016)>>>

REZULTATI OCENJEVANJA VIN>>

NOVI KRALJ CVIČKA>>>

PROMOCIJA 44. TEDNA CVIČKA>>>

PREDSTAVITEV MONOGRAFIJE IN TISKOVNA KONFERENCA>>>

OTVORITEV 44. TEDNA CVIČKA>>>

IZBRALI SMO 18. CVIČKOVO PRINCESO>>>

ZAKLJUČEN JE 44. TEDEN CVIČKA>>>

 

43. Teden cvička

Kostanjevica na Krki, petek 29. 5. 2015 - nedelja 31. 5. 2015

43. Teden cvička, ki je potekal v Kostanjevici na Krki je bil, na veselje in zadovoljstvo številnih obiskovalcev in organizatorjev, uspešno realiziran, naklonjeno nam je bilo tudi vreme. V petek, 29. maja, je 32 vinogradniških društev sodelovalo v veličastni povorki, v kateri je sodelovali skoraj tisoč vinogradnic in vinogradnikov. Navdušeno smo pozdravili novega kralja cvička, Franca Kobeta in novega ambasadorja cvička, Janeza Živiča. Pozno v noč smo se veselili ob prijetni družbi in odličnem razpoloženju, ki smo ga ustvarjali vinogradnice in vinogradniki vinorodne dežele Dolenjska.

V soboto smo izbrali 17. cvičkovo princeso, Evo Somrak iz DV Trška gora. Simpatična cvičkova princesa in novi kralj cvička sta se predstavila tudi na skupščini ZDVD, v nedeljo 31. maja. Predsednik in podpredsednik zveze Matjaž Jakše in Miran Jurak sta se zahvalila 16. cvičkovi princesi Maji Žibert in bivšemu kralju cvička Janezu Colnarju, ki sta svoje poslanstvo odlično opravila. Delegati skupščine smo potrdili poročila o delu zveze, ki ga je predstavil predsednik Matjaž Jakše, potrdili smo tudi blagajniško poročilo in poročilo predsednika Nadzornega odbora. Sprejeli smo plan dela za naslednje leto. Zbrane delegate je nagovoril dr. Božidar Veljković, dekan Fakultete za turizem Univerze v Mariboru. V svojem nagovoru je poudaril vrline prostovoljstva, na čemer temelji tudi Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, delo v vseh naših društvih, oz. poslanstvo, ki ga opravljamo, izpostavil je sinergijo, kot rezultat prostovoljnega in strokovnega dela.

Po skupščini je pred številnim avditorijem v Kostanjevici na Krki sledila še podelitev velikih zlatih medalj vinogradnikom, ki so sodelovali na tokratnem ocenjevanju vin. Da v naših kleteh ne negujemo samo cvičke, so se obiskovalci lahko prepričali tudi na degustaciji najbolje ocenjenih sortnih in drugih vin.

 

42. Teden cvička

Strokovna monografija "42. Teden cvička – Cviček v dolenjski deželi turizma" >>>>>

Na naši spletni strani smo v zvezi z 42. Tednom cvička, ki je v dneh od 30. maja do 1. junija 2014 potekal v Kostanjevici na Krki, poročali:

TC1 TC2 tc3

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih