Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD).

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Novinarska konferenca organizatorjev 44. Tedna cvička

44tc celpodoba

Na novinarski konferenci, 12. 2. 2016 v Trebnjem, smo organizatorji medijem predstavili bogat nabor dogodkov in prireditev v sklopu 44. Tedna cvička, ki se bo v začetku maja odvijal v Trebnjem. 

Kot je povedal predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše, so ljudje na Dolenjskem vajeni dela v vinogradih in z vinom, želijo si napredka gospodarstva in vinogradništva, zato pri ZDVD upajo, da bo z gesto Občine Trebnje, ki je izrazila podporo prireditvi, med ljudmi prepoznana priložnost za razvoj občine, tako na področju gospodarstva kot tudi turizma. Trebanjska občina bo namreč na podlagi sklepa občinskega sveta za organizacijo prireditve namenila 35.000 evrov. »Zavezani smo tradiciji vinogradništva naših babic in dedkov in želimo dolenjskega posebneža predstaviti in ponuditi širšemu trgu – poleg slovenskega tudi evropskemu. To je vložek v našo prepoznavnost in v naš turizem, saj bomo za to priložnost oblikovali tudi posebne turistične pakete, saj imamo obiskovalcem kaj ponuditi. Ravno tako, pa želimo izkoristiti prednost, da se bo sama prireditev odvijala le slabih sto metrov od železniške postaje, z dobrimi povezavami iz vseh strani,« dodaja trebanjski župan Alojzij Kastelic.

V nadaljevanju so člani Društva vinarjev Trebnje, ki so ga za lažjo organizacijo in izvedbo cvičkarije ustanovila trebanjska društva vinogradnikov Trebnje (predsednik Božidar Bartolj), »Lisec« Dobrnič (predsednica Anica Maraž) in Čatež pod Zaplazom (predsednik Jože Štepec) predstavili dogodke in prireditve v okviru 44. Tedna cvička, osrednjo tridnevno prireditev v Trebnjem, ocenjevanje vin in izdajo zbornika – monografije, katere osrednja tema bo letos »Izzivi trajnostnega vinogradništva na Dolenjskem«.

Osrednjo prireditev, ki bo potekala v centru Trebnjega, bo sestavljalo več dogodkov. Podpredsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak je napovedal, da bo eden izmed vrhuncev prireditve gotovo petkova društvena povorka ter v večernem delu razglasitev kralja cvička in ambasadorja cvička, v soboto pa izbor 18. cvičkove princese, kot tudi obisk vinskih kraljic iz vse Slovenije skupaj z novo vinsko kraljico, ter vrhunec večera, nastop trenutno najbolj zaželenega ansambla Modrijanov. V nedeljo se bodo predstavile glasbene skupine vinogradniških društev, pripravljajo pa tudi podelitev priznanj z letošnjega ocenjevanja.

PROGRAM 44. TEDNA CVIČKA IN SPREMLJAJOČIH PRIREDITEV

torek, 5. 4. 2016:   Otvoritev ocenjevanja vin 44. Tedna cvička na Čatežu
petek, 22. 4. 2016: Srečanje pevskih skupin vinogradnikov v Kulturnem domu Trebnje (nosilec: Vinogradniški pevski zbor Čatež)
sreda, 4. 5. 2016:   Predstavitev zbornika 44. Tedna cvička v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje

petek, 6. 5. 2016, od 17.00 dalje:
povorka vinogradniških društev Dolenjske (start izza DSO Trebnje)
svečana otvoritev 44. Tedna cvička (osrednje prizorišče – od Hotela Opara do Pizzerie in gostilne Šeligo; vinski hrami – od Pizzerie in gostilne Šeligo do Slaščičarne Julija)
razglasitev Kralja cvička
razglasitev Ambasadorja cvička
zabavni program z Ansamblom POGUM

sobota, 7. 5. 2016 
10.00 Tematska okrogla miza (na CIK-u Trebnje)
zvečer: pričetek zabavnega večera z Ansamblom MODRIJANI
izvolitev 18. cvičkove princese
predstavitev lokalnih vinskih kraljic Slovenije
pozdrav aktualne vinske kraljice Slovenije

nedelja, 8. 5. 2016
14.00 Skupščina ZDVD (predavalnica, CIK Trebnje)
14.00-17.00 Nastopi oz. predstavitve glasbenih skupin vinogradniških društev
podelitev priznanj – velika zlata medalja in prvak cvička
zabavni program z Ansamblom ZIDANIŠKI KVINTET

Spremljajoče prireditve:

sobota, 7. 5. 2016 Pohod po Slakovi poti (Trška gora – organizator DV Trška Gora)
9. 6. 2016 Festival Modre frankinje (Grad Sevnica)

*Natančne ure določenih dogodkov bodo znane naknadno. Prireditveni odbor 44. Tedna cvička si pridržuje pravico do sprememb programa.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih