Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

teden cvicka

48. Teden cvička

48TC 46a

Andrej Grabnar - kralj cvička 2020 in Maja Vovko - 22. cvičkova princesa

48. Teden cvička je bil drugačen, kot smo ga sprva načrtovali. V marcu 2020 smo na novinarski konferenci napovedali skupno prireditev 48. Teden cvička in 32. Trebanjski koš, in sicer za 12. in 13. junij 2020 v Trebnjem. Dogodki in ukrepi zaradi epidemije so nam v tem času bistveno spremenili naše plane. Tradicionalne osrednje vinogradniške prireditve Tedna cvička so bile zaradi epidemije novega koronavirusa zato odpovedane. Mednje je nedvomno sodila vsako letna veličastna otvoritvena povorka dolenjskih vinogradnic in vinogradnikov, dosedanjih cvičkovih princes, kraljev cvička in ambasadorjev cvička, godbenikov, mažoret in konjenikov, pri tem je aktivno sodelovalo več kot 1000 udeležencev. 

48. Teden cvička smo v okrnjeni obliki vseeno izvedli. Strokovna komisija je v juniju ocenila 417 vzorcev vin, od teh slabo polovico cvičkov s priznanim tradicionalnim poimenovanjem, ostalo so bili vzorci modre frankinje, bela vina in penine. Najvišjo oceno pri cvičku je dosegel Janez Colnar (DV Šmarjeta, z oceno 16,37), kralja cvička pa so pridelali v Hiši vina Grabnar (DV Raka, z oceno 16,27). Nazive prvaka sorte so dosegli Zvone Kotnik (DV Trebelno, za deželno rdeče 2019, z oceno 17,13), Janez Colnar (DV Šmarjeta, za laški rizling 2018, z oceno 18,27), Jože Bovhan (DV Šmarjeta, za modro frankinjo 2017, z oceno 18,50), Hiša vina Grabnar (DV Raka, za modro frankinjo 2018, z oceno 18,33) in Marko Cvelbar (DV Šmarjeta, za sivi pinot 2017, z oceno 18,30).

Vtisi ocenjevalcev in rezultati ocenjevanja, kakor tudi nagovori ključnih akterjev 48. Tedna cvička, so zbrani v priložnostnem biltenu. Dostopen je na povezavi: BILTEN (48. Teden cvička) >>>

Upoštevajoč napotke in ukrepe za omejevanje tveganja okužb z novim korona virusom, smo se v petek, 17. julija 2020 v lovskem domu v Velikem Gabru v omejenem številu zbrali na sklepni prireditvi 48. Tedna cvička, in sicer predstavniki vodstva ZDVD, cvičkovega dvora, predstavniki društev, ki so včlanjena v ZDVD in vabljeni gostje. V krajšem priložnostnem programu smo tudi uradno razglasili letošnjega kralja cvička, Andreja Grabnarja, mladega prevzemnika kmetije in člana Društva vinogradnikov Raka. 22. cvičkova princesa je postala Maja Vovko iz vasi Dolenji Maharovec v šentjernejski občini. Cvičkov dvor pa je bogatejši še za novega ambasadorja cvička. To je Vinko Štemberger, vinogradnik, ki je s svojo osebnostjo, predanostjo in strokovnostjo pomembno prispeval k podobi cvička, kot ga poznamo danes. 

Zbrane na prireditvi so med drugim pozdravili in nagovorili Miran Jurak - predsednik ZDVD, Cveto Zupančič - predsednik KGZ Slovenije, Alojz Kastelic - župan Občine Trebnje, Alojz Toplišek - predsednik Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije, Ana Pavlin - aktualna vinska kraljica Slovenije, Simona Petretič - 21. cvičkova princesa in Robert Jarkovič - kralj cvička, ki je krono predal svojemu nasledniku. Obžalovali so, da načrtovanih prireditev ni bilo mogoče izpeljati v predvidenem obsegu, opozorili so tudi na vse težji položaj vinogradniške in vinarske panoge, strinjali pa so se tudi z optimistično napovedjo, da bomo kos izzivom, s katerimi se srečujemo zaradi epidemije in da bomo po trenutni krizi še močnejši.  

Več o dogajanju zaključka 48. Tedna cvička si lahko ogledate v fotogaleriji (posnel Milan Simončič) in v video posnetkih (posnel Janez Platiše).

Slavnostni govornik (Cveto Zupančič) >>> 
Kronanje kralja cvička >>>
Proglasitev nove cvičkove princese >>>
Proglasitev ambasadorja cvička >>>
Nastop pevcev (Moški pevski zbor vinogradnikov Čatež pod Zaplazom) >>>
Podelitev priznanj, razglasitev šampionov in prvakov sort >>>
 

47. Teden cvička, Trebnje 24. - 26. maja 2019

24. maja smo svečano in veličastno otvorili 47. Teden cvička. Vinogradnice in vinogradniki vseh 32 društev, včlanjenih v ZDVD ter številni gostje, smo v Trebnjem doživeli topel in prijazen sprejem.

Pestro dogajanje se je po povorki z več kot 1000 udeleženci, nadaljevalo ob razvitju novega prapora ZDVD, kronanju novega kralja cvička, Roberta Jarkoviča (slika spodaj), za novo ambasadorko cvička pa je bila proglašena dr. Lea-Marija Colarič-Jakše. Zbrane vinogradnice, vinogradnike in druge goste prireditve, so med drugim nagovorili predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak, trebanjski župan in predsednik organizacijskega odbora 47. Tedna cvička Alojzij Kastelic, predsednik Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije Alojz Slavko Toplišek, osrednji govornik pa je bil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je tudi uradno odprl tridnevno prireditev.

TC2019 181

Trenutke petkovega dogajanja lahko podoživite v fotogaleriji.

V Trebnjem, na 47. Tednu cvička, se je dogajalo tudi v soboto. Po dopoldanskem vinogradniškem pohodu, po vinski gorici Gradišče, so se obiskovalci prireditve okrepčali na Cvičkovi kuhni. Ves čas prireditve je bilo mogoče poskusiti tudi najboljša vina, ki so jih člani 32 vinogradniških društev zaupali v oceno. Sobotno popoldne je popestril promenadni koncert Pihalnega orkestra Trebnje z mažoretami, župan Alojz Kastelic in predsednik ZDVD Miran Jurak pa sta sprejela 23. vinsko kraljico Slovenije in aktualne lokalne vinske kraljice Slovenije.

Vrhunec večera je bil izbor 21. cvičkove princese. Komisija je ob bučni podpori številnih obiskovalcev, laskavi naslov za enoletno poslanstvo cvičkove princese dodelila 21 letni Simoni Petretič iz Društva vinogradnikov Podbočje (na sliki, pri sprejemu krone iz rok predsednika ZDVD Mirana Juraka in vinske kraljice Slovenije Mete Frangež).

princesa 2019

Nekaj utrinkov sobotnega dne najdete v fotogaleriji.

Za pestro in veselo dogajanje na 47. Tednu cvička so poskrbeli organizatorji prireditve (poleg ZDVD in Občine Trebnje, še tri vinogradniška društva, in sicer Trebnje, Čatež pod Zaplazom in "Lisec" Dobrnič) ter vinogradniška društva, s svojimi hrami.

Pri letošnjem Tednu cvička smo se povezali z izvajalci projekta "Dobrote Dolenjske". Za vinogradništvo želimo navdušiti mlade, ohraniti vinorodne gorice na Dolenjskem, poživiti krajevni utrip in predstaviti tako Trebnje kot širšo Dolenjsko.

Pred prireditvijo je tradicionalno potekalo ocenjevanje vin, pri katerem so sodelovala vinogradniška društva, včlanjena v ZDVD. Ocenjevanje je potekalo od 15. do 17. aprila, ko je bil že znan tudi novi kralj cvička.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih