Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

Cvičkova princesa

Zveza društev vinogradnikov Dolenjske organizira izbor cvičkove princese od leta 1999. V letu 2004 se je pet dotedanjih cvičkovih princes povezalo v Klub cvičkovih princes s trdnim namenom, da nadaljujejo svoje poslanstvo, ki so ga vsaka na svoj način izvajale v svojem mandatu. Klubu so se pridružile tudi cvičkove princese, izbrane v naslednjih letih, leta 2009 pa so se pridružile novoustanovljenemu cvičkovemu dvoru. 

 48TC 37

MAJA VOVKO - 22. cvičkova princesa

Maja Vovko, 22. cvičkova princesa, prihaja iz vasi Dolenji Maharovec, ki se nahaja v občini Šentjernej. Veselje do narave in ljudi jo je po srednji šoli zaneslo v Ljubljano, kjer obiskuje Biotehniško fakulteto, smer agronomija in hortikultura. Že v otroštvu je z družino rada opravljala delo v domačem vinogradu, na kmetiji pri starih starših, veselje in strast do vinske trte pa je najbolj začutila na Kmetiji Karlovček, ki ji pridelava vina predstavlja glavno dejavnost. Spoznala je celoten potek od pridelave in predelave grozdja do kletarjenja, ki po načelih sodobnega vinogradništva in kletarstva na koncu prinese rezultat – kakovostno vino. Je aktivna članica Društva vinogradnikov Šentjernej. Kot dekle, ki rada svoje ure preživljam v vinogradu, ve, da je to delo zelo raznoliko, odgovorno in izredno natančno. Na vsakoletnih martinovanjih in z delom v strežbi se je srečala z raznimi pogostitvami in degustacijami, ki združujejo kulinariko in kulturo pitja. Tone Pavček je v svoji pesmi Hvalnica cvičku zapisal, da to vino zmeraj paše, ker je naše. V tej odi cvičku je besedno bogato predstavil cviček v vseh njegovih pojavnih lastnostih. Cviček je svojevrsten vinski posebnež, je vino, ki je zdravo, ima harmoničnost okusov grozdja belih in rdečih sort, iz katerega je pridelano, je pitno, sveže, prijetno kiselkastega okusa, gladko, brez izrazite trpkosti.

Z vlogo cvičkove princese želi resno, odgovorno in dostojno opraviti promocijo cvička kot slovenskega vinskega posebneža, ki postaja vse bolj tudi svetovni vinski posebnež, ter predstaviti male in velike dolenjske vinogradnike, ki s trdim delom na mehkih vinorodnih gričih pridelujejo to žlahtno kapljico. Obenem pa ta vloga pomeni tudi promocijo ostalih vin, dolenjske pokrajine in njene kulture ter kulinarike in nenazadnje tudi promocija Slovenije in ljudi, ki pridelujejo vino. S spoznavanjem vinarjev z ostalih vinogradniških območij, strokovnjakov s področja vinarstva, obiskom novih in zanimivih krajev si človek širi obzorje in pridobiva nova znanja. V vlogi cvičkove princese cvička se želi naučiti še veliko novih stvari, spoznati veliko dobrih ljudi, predvsem pa čim bolje predstaviti naš cviček drugim.

DOSEDANJE CVIČKOVE PRINCESE

1999 (1.) LEA-MARIJA COLARIČ
2000 (2.) URŠA ZALAR
2001 (3.) SAŠA JERELE
2002 (4.) ZDENKA MIRTEK
2003 (5.) ERIKA AVGUŠTINČIČ
2004 (6.) IRENA ZUPANČIČ
2005 (7.) ANITA HRASTAR
2006 (8.) BARBARA KRAMAR
2007 (9.) SONJA ŽAGAR
2008 (10.) VESNA KOMATAR
2009 (11.) VESNA PERKO
2010 (12.) MARTINA BAŠKOVIČ
2011 (13.) JASMINA PODLESNIK
2012 (14.) TJAŠA METELKO
2013 (15.) ANDREJA SIMEONOV
2014 (16.) MAJA ŽIBERT
2015 (17.) EVA SOMRAK
2016 (18.) ANJA MRHAR
2017 (19.) DRAGICA RIBIČ
2018 (20.) ANA PAVLIN
2019 (21.) SIMONA PETRETIČ
2020, 2021 (22.) MAJA VOVKO

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih