Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD).

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Otvoritev 45. Tedna cvička

V Trebnjem se je v petek, 26. maja pričela največja prireditev na Dolenjskem - 45. Teden cvička. Poleg Zveze društev vinogradnikov Dolenjske in Občine Trebnje, so med glavnimi organizatorji tridnevne prireditve tudi tri vinogradniška društva, Trebnje, Lisec in Čatež. 

Veličastna množica 1500 vinogradnic in vinogradnikov, včlanjenih v 32 vinogradniških društev na Dolenjskem in v Posavju, je bila osrednji člen povorke, ki je skupaj z godbeniki, konjeniki, mažoretami, dosedanjimi kralji cvička, cvičkovimi princesami, ambasadorji cvička in drugimi udeleženci in gosti, prišla na prizorišče. Pozdravili so jih navdušeni domačini, obiskovalci prireditve ter gostje, med katerimi so bili tudi državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, Tanja Strniša, vinska kraljica Slovenije Maja Žibert, župani ter podžupani dolenjskih in posavskih občin, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše in drugi predstavniki vodstva ZDVD, trebanjski župan in predsednik organizacijskega odbora Alojzij Kastelic, predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Cveto Zupančič in predstavniki sponzorjev

Zbrana množica je zaploskala in čestitala novemu kralju cvička, Gregorju Štembergerju, priznanemu dolenjskemu vinogradniku in vinarju iz Šentjerneja (VEČ o novem kralju cvička>>>). Predstavljen je bil novi ambasador cvička - dr. Peter Kapš. »Cviček zdravi dušo in telo!«, je zapisal v eni od svojih knjig. Velika vrednost cvička je po njegovem prepričanju tudi dejstvo, da je cviček zdravilo in hrana, z nizko stopnjo alkohola in prijetno kislostjo, kar daje tudi poseben gastronomski pomen.

Petkov kulturno zabavni program so oblikovali številni nastopajoči, obiskovalci pa so zaplesali ob ritmih amsambla Saša Avsenika. Na stojnicah in številnih hramčkih naših vinogradniških društev, so zbrali okušali najboljša dolenjska vina.

Pestro dogajanje, prvi dan 45. Tedna cvička, lahko še enkrat podoživite z ogledom fotogalerije, pripravil sem jo Milan Simončič.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih