Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

47. Teden cvička

24. maja smo svečano in veličastno otvorili 47. Teden cvička. Vinogradnice in vinogradniki vseh 32 društev, včlanjenih v ZDVD ter številni gostje, smo v Trebnjem doživeli topel in prijazen sprejem.

Pestro dogajanje se je po povorki z več kot 1000 udeleženci, nadaljevalo ob razvitju novega prapora ZDVD, kronanju novega kralja cvička, Roberta Jarkoviča (slika spodaj), za novo ambasadorko cvička pa je bila proglašena dr. Lea-Marija Colarič-Jakše. Zbrane vinogradnice, vinogradnike in druge goste prireditve, so med drugim nagovorili predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak, trebanjski župan in predsednik organizacijskega odbora 47. Tedna cvička Alojzij Kastelic, predsednik Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije Alojz Slavko Toplišek, osrednji govornik pa je bil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je tudi uradno odprl tridnevno prireditev.

TC2019 181

Trenutke petkovega dogajanja lahko podoživite v fotogaleriji.

V Trebnjem, na 47. Tednu cvička, se je dogajalo tudi v soboto. Po dopoldanskem vinogradniškem pohodu, po vinski gorici Gradišče, so se obiskovalci prireditve okrepčali na Cvičkovi kuhni. Ves čas prireditve je bilo mogoče poskusiti tudi najboljša vina, ki so jih člani 32 vinogradniških društev zaupali v oceno. Sobotno popoldne je popestril promenadni koncert Pihalnega orkestra Trebnje z mažoretami, župan Alojz Kastelic in predsednik ZDVD Miran Jurak pa sta sprejela 23. vinsko kraljico Slovenije in aktualne lokalne vinske kraljice Slovenije.

Vrhunec večera je bil izbor 21. cvičkove princese. Komisija je ob bučni podpori številnih obiskovalcev, laskavi naslov za enoletno poslanstvo cvičkove princese dodelila 21 letni Simoni Petretič iz Društva vinogradnikov Podbočje (na sliki, pri sprejemu krone iz rok predsednika ZDVD Mirana Juraka in vinske kraljice Slovenije Mete Frangež).

princesa 2019

Nekaj utrinkov sobotnega dne najdete v fotogaleriji.

Za pestro in veselo dogajanje na 47. Tednu cvička so poskrbeli organizatorji prireditve (poleg ZDVD in Občine Trebnje, še tri vinogradniška društva, in sicer Trebnje, Čatež pod Zaplazom in "Lisec" Dobrnič) ter vinogradniška društva, s svojimi hrami.

Pri letošnjem Tednu cvička smo se povezali z izvajalci projekta "Dobrote Dolenjske". Za vinogradništvo želimo navdušiti mlade, ohraniti vinorodne gorice na Dolenjskem, poživiti krajevni utrip in predstaviti tako Trebnje kot širšo Dolenjsko.

Pred prireditvijo je tradicionalno potekalo ocenjevanje vin, pri katerem so sodelovala vinogradniška društva, včlanjena v ZDVD. Ocenjevanje je potekalo od 15. do 17. aprila, ko je bil že znan tudi novi kralj cvička.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih