Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

V Radencih okronali 24. Vinsko kraljico Slovenije, dolenjko Ano Pavlin

24vinskakraljica

Nova, tj. 24. Vinska kraljica Slovenije je Ana Pavlin, ki je v letu 2018 uspešno opravljala poslanstvo 20. cvičkove princese. Na to smo še posebej ponosni tudi v Zvezi društev vinogradnikov Dolenjske. Uspešno poslanstvo vinskih kraljic Slovenije sta v preteklosti že izvajali 12. cvičkova princesa Martina Baškovič in 16., Maja Žibert. Ne dvomimo, da bo to uspelo tudi Ani Pavlin, ob tem svečanem dogodku ji dolenjski vinogradniki iskreno čestitamo in želimo uspešno delo!

Prihaja iz Otočca, za Vinsko kraljico Slovenije pa sta jo 10. januarja 2020 okronala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec ter predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Slovesnosti v hotelu Radin v Radencih so se udeležili številni pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije in drugi visoki gosti. V novembru 2019 jo je izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. V letu 2020 bo tako predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini.

Ana je študentka 2. letnik magisterskega študija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, smer turizem. Je članica Društva vinogradnikov Grčevje, izkušnje v vinogradništvu nabira že od otroških let, očetu pomaga pri delu v vinogradu, pri kletarjenju ter pri sprejemanju gostov na domači, Matjaževi domačiji.

ana2Svečane prireditve v Radencih smo se udeležili tudi Dolenjci. Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske je zastopala štiri članska delegacija (ZDVD je tudi finančno podprla projekt 24. Vinske kraljice Slovenije), prisotni so bili tudi vinogradniki in vinogradnice DV Grčevje, ti so v Radence pripotovali s polnim avtobusom. Dogodek je tudi sicer potekal s pridihom Dolenjske. V programu je nastopila glasbena skupina 5K iz Trebnjega, zbrane pa so (po prvem uradnem nagovoru Ane Pavlin - kot 24. VKS in ostalih vidnih gostov na čelu z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano) nagovorili še podžupan občine Novo mesto Boštjan Grobler, predsednik DV Grčevje Jože Kocjan, Maja Žibert v imenu vinskega kraljestva in vinar-pokrovitelj kraljičinega vina Jernej Martinčič iz Šentjerneja. V zaključku uradnega dela kronanja sta Jernej Martinčič in Matjaž Pavlin - Anin oče, ob spremljavi glasbene skupine zapela Slakovo pesem Deželica sonca in grozdja, kar je z močnim aplavzom pozdravilo več kot 300 udeležencev kronanja v hotelu Radin.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih