Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Obisk na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Vinogradniki ZDVD in zveze Vinis smo obiskali Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V delegaciji sta bila oba predsednika zvez g. Toplišek in g.Jurak, tajnica Vinisa, ga. Majda Luknar in obe kronani glavi iz Dolenjske, 21. Cvičkova princesa Simona Petretič in 24. Vinska kraljica Slovenije, Ana Pavlin. Na MKGP sta nas na sestanek povabila državni sekretar dr. Jože Podgoršek in Mojca Jakša, zadolžena sta tudiu za vinski sektor.

Ob predstavitvi stanja v vinogradništvu in na trgu vin, smo prisluhnili smernicam MKGP za naslednje obdobje. Strinjali smo se, da je potrebno kaj več postoriti za ohranitev vinogradniških površin, trg vina in oblikovanje kategorije Izbrana kakovost. Na področju ohranjanja vinogradniških površin, kje delujemo predvsem srednji in manjši vinogradniki, se največ pričakuje od aktivnosti medresorske delovne skupine štirih ministrstev, v kateri so prisotni še predstavniki KGZ, predstavniki zveze VINIS, predstavniki vinske družbe in družinskih vinogradniških kmetij. Državni sekretar je izpostavil dva vidika, s katerimi lahko država pomaga izboljšati stanje v vinogradništvu in vinarstvu, in sicer čimprejšnji sektorski dogovor in sprejem zakona o promociji vin, kjer morajo sodelovati tudi predstavniki proizvajalcev vinskega sektorja, kot drugo pa čimprejšnje oblikovanje kategorije "izbrana kakovost", kot to že imajo v nekaterih drugih kmetijskih panogah (mleko, meso...).

Delegacija se je udeležila še sprejema pri predsedniku Državnega zbora RS mag. Dejanu Židanu, kjer je prav tako poteka pogovor o stanju v vinogradništvu in vinarstvu.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih